شرکت زرلـو ZORLU در سال 1390 جهت تولید افزودنی های بتن ، نوار های پلیمری و اسـپیـسر های پلاستیکی در صنعت ساختمان احداث گردید. افزودنی های بتن ، نوارهای پلیمری و اسپیسر های پالستیکی مجموعه ای از محصولات پرکار آمد در صنعت بتن می باشدکه امروزه جزء تعریف بتن بوده و از اهمیت ویژه ای در پروژه های عمرانی برخوردار هستند. شرکت زرلو با تکیه بر دانش فنی روز دنیا و امکانات پیشرفته آزمایشگاهی و تولید ، با در اختیار داشتن کادری مجرب و آزموده برای هر پروژه عمرانی گزینه ای مناسب را به کار فرما پیشنهاد می دهد. وجود هماهنگی و ارتباط مستمر میان سه بخش کارفرما ، آزمایشگاه و خط تولید ،کارایی این مجموعه را در رسیدن به کیفیت بهتر و اقتصادی درحداقل زمان امکان پذیر می سازد. سرعت در تحویل محصولات، ارائـه خدمات پس از فروش و تامیـن رضایت کارفرما از اهداف اصلی شرکت زرلـو در پروژه ها می باشد . حاصل تلاش مداوم و خستگی ناپذیری مجموعه زرلو در پروژه های بزرگ عمرانی همانند سد، تونل، پل، انبوه سازی و... به عنوان برگ زرین افتخارات این شرکت بر جای جای پهنای کشور عزیزمان ایـران به یادگار خواهد ماند.
بتن سخت شده همواره دارای ضعفهایی نظیر مقاومت سایشی کم، ایجاد گرد و غبار، مقاومت کم در برابر ضربه، نفوذپذیری در برابر عوامل محیطی، وجود تخلخل ناخواسته، عدم مقاومت شیمیایی و ... میباشد. بنابراین در چنین مواردی ارتقای کیفیت سطوح بتنی با استفاده از مواد سختکننده سطح بتن توصیه میگردد. این مواد ضمن پوشش دادن ضعفهای یاد شده بتن، امکان دستیابی به سطوحی زیبا و یکنواختتر را میسر مینماید. شرکت زرلو برای دستیابی به این اهداف محصول سخت کننده سطح بتن را ارائه نموده است.هاردنر نوعی ترکیب پودری سیمانی آماده با اجزا سازنده نرم میباشد که به صورت خشکهپاشی بر روی بتنهای تازه ریخته شده استفاده میگردد. مقاطع خشکه پاشی شده پس از عملیات پرداخت کاملا صاف و یکپارچه، سخت و مقاوم در برابر سایش میگردند. این مخلوط پوشش دهنده از چسبندگی قابل توجهی به بتن زیرین برخوردار شده و با کاهش نفوذپذیری منجر به افزایش دوام و پایایی سطح بتنی میگردد.
به طور کلی مزایای سخت کننده سطح بتن را میتوان، امتیاز اقتصادی بالا و مقرون به صرفه بودن، افزایش مقاومت ضربهای، افزایش چشمگیر مقاومت سایشی، عدم ایجاد گرد و غبار (Anti Dust)، عایق الکترواستاتیک (Anti Electrostatic)، نظافت و شستشوی آسان، ایجاد یکپارچکی سطح بتن، سهولت و سرعت در اجرا، غیر قابل اشتعال بودن، ضخامت کم، عدم لغزندگی در شرایط مرطوب و روغنی (Non Slip)، پیوستگی بسیار مناسب به لایه بتنی زیرین و عدم جداشدگی از سطح، مقاوم در برابر نفوذ روغن، گریس و بنزین، مقاوم در برابر نور خورشید (Anti UV) و تنوع رنگی بیان نمود.با توجه به مزایای ذکر شده و با توجه به نیازهای مختلف، از سخت کننده سطح بتن می توان در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، صنایع دفاعی، صنایع فولادسازي و ریختهگري، صنایع اتومبیلسازی، صنایع توليد هواپيما و هليكوپتر، صنایع الكترونیك و الكتریک نیروگاههاي برق، صنایع کاغذسازي، صنایع نساجی، صنایع پلاستیكسازی، پارکینگها و پیادهروها، فروشگاههاي بزرگ، سطوح روباز، انبارها، کارگاهها و سالنهاي تولید، سکوهاي بارگيري و تخليه و تمام سطوحی که در معرض تنش فشاری، سایشی و ضربه قرار دارند، استفاده نمود.
قابلیت چسبندگی بسیار بالا به سطوح
استحکام زیاد در برابر سیکل های ذوب و یخبندان
انعطاف پذیری و الاستیسیته مناسب
قطع نفوذ پذیری و آب بندی قطعی مقاطع بتنی و سنگی
عدم ایجاد آلودگی برای آب آشامیدنی
افزایش مقاومت سطح در برابر کربناتی شدن
توان کشش و تغییر طول مناسب
مقاومت در برابر اشعه خورشید (ANTI UV)
عدم ممانعت از تنفس بتن
ضد خزه و جلبک و شوره زدگی
غیر سمی و غیر قابل اشتعال
توان پل زدن بر روی ترک های موئین بتن
قدرت چسبندگی بالا به سطح زیر کار
عدم افت چسبندگی و خواص آب بندی به مرور زمان
قابلیت رنگ پذیری مناسب سطوح اجرا شده با این محصول توسط انواع رنگهای پایه آبی ، اپوکسی و پلی یورتان
استحکام بسیار عالی در برابر مواد اسیدی و قلیایی
مقاومت بالا در برابر یون های کلر و نمک ها
مهم ترین و حساس ترین بخش در سازه های فولادی ، نصب و تثبیت آنها بر روی بیس پلیت های فونداسیون می باشد. نصب بیس پلیت روی فونداسیون باید بدون خطا در نصب و با در نظر گرفتن کلیه نکات و ریزه کاریهای مربوطه صورت پذیرد . پس از نصب بیس پلیت ها توسط انکر بلت ها و بستن مهره و تراز نمودن سطح بیس پلیت و اطمینان از تثبیت درست پلیت ها در محل خود، مطابق نقشه اجرایی ، در نهایت ملات ریزی زیر بیس پلیت، مهم ترین کار برای اتمام فرآیند نصب بیس پلیت ها روی صفحه می باشد. استفاده از ملات ها یا بتن های معمولی به دلیل عدم مقاومت کافی و همچنین جمع شدگی آنها در اثر از دست دادن آب اختلاط، در فرآیند گیرش ، گزینه مناسبی نمی باشد و می تواند در اثر از دست دادن آب و جمع شدگی، باعث نشست کردن سازه شود. جهت حل این معضل ملاتهای آماده بدون انقباض و توانمند ساختمانی، با نام گروت فرموله و تولید شده اند . گروت های پایه سیمانی بسیار توانمند تر از ملاتهای ساختمانی می باشند و علاوه بر داشتن مقاومت بالا ، به لحاظ فرمولاسیون ویژه خود ، خواص ویژه ای را برای نصب صفحه ستون ها ایجاد می کنند .گروت پایه سیمانی ویژه ، علاوه بر داشتن مقاومت بالاتر، روانی مطلوبی نیز دارد . این امر جاری شدن ملات را زیر صفحات تکیه گاه تسهیل می کند. همچنین در فرمولاسیون گروت های سیمانی از موادی استفاده شده است که موجب افزایش حجم ملات می شود که این خاصیت ویژه ، کاهش حجم حاصل از هیدراسیون سیمان را جبران می کند و موجب عدم انقباض و جمع شدگی ملات پس از خشک شدن خواهد شد . این پارامتر در نصب و تثبیت صفحات تکیه گاهها بر روی فونداسیون بسیار حائز اهمیت است . در ترکیب گروت پایه سیمانی از روانسازهای پودری استفاده شده است که علاوه بر ایجاد روانی در ملات ، به دلیل خاصیت کاهندگی آب ، در نهایت دستیابی به مقاومت بالاتری را ممکن می کنند. همچنین خاصیت روانی گروت، موجب روندگی عالی ملات تا نقاط دورتر و پر کردن آسانترمقاطع با تراکم آرماتور بالا بدون نیاز به ویبراتور خواهد شد . گروت پایه سیمانی نسبت به ملاتهای عادی از کارایی بالاتری جهت پر کردن مقاطع در حالت خمیری برخوردار است و در برابر تغییرات دمایی مقاومت بالایی دارد.